Home

Hány foga van a macskának

Hány foga van a macskának az öregkorban attól függ, hogy a tulajdonos milyen gondosan figyelemmel kíséri az állata szájüreg higiéniáját. Ha a személy nem érdekli, vagy rosszul viselkedik, akkor a macska sok problémát kereshet a fogakkal, amelyek korai törléséhez és leeséséhez vezetnek Hány foga van a macskának? Share. Pin. Tweet. Send. Share. Send. A macskák jobban hasonlítanak az emberekre, mint azt észreveheted. Csakúgy, mint az emberek, a bolyhos cicusok is tejfog készleteivel kezdik az életüket, csak azért, hogy rövid időn belül kidőljenek és állandó felnőtt kaliberű csecsemők cseréljék ki őket.

Hány foga van egy felnőtt macskának? Ha nem alakultak ki eltérések vagy sérülések a fejlődésben, akkor a fogak száma a macskában félévente 30 darab. Ez azt jelenti, hogy a megváltozott tejfogakhoz négy molar van hozzáadva. A kitörés sorrendje és időzítése megközelítőleg a következő Hány foga van a macskának? 10 tény a macskák fogszámáról. Hány foga van a macskáknak? A macskák elveszítik a tejfogukat, mint az emberi gyerekek? Ha valaha is elgondolkodott azon, hogy a macskáknak hány foga van, vagy ha a macskáknak felnőtt fogsoruk van, akkor 10 szórakoztató tényt állítottunk össze, amelyek foglalkoznak a. Most biztonságosan válaszolhat a kérdésre: Hány foga van egy macskának? A cica fogak megváltoznak Általános szabályként az összes tejfogat időben megváltozik.Vannak azonban olyan esetek, amikor egy új, állandóan növekszik a sikertelen fogak helyén Adózás, könyvelés; Banki ügyek, kamat, hitel; Biztosítások; Karrier, fizetés; Saját vállalkozás; Egyéb kérdése

Hány foga van egy felnőtt macskának

  1. Egy felnőtt macskának 32 foga van. Sose hagyd egyedül a macskát egy járműben! A nyári napokon a hőmérséklet elérheti a 70 fokot is az autóban, leengedett ablakokkal is. A macskáknak különös tehetségük van arra, hogy egy hosszú út után visszataláljanak haza (angolul PSI trailing)
  2. Mit jelez, ha kiesik a macska foga? Kétségtelenül ijesztő, ha a gazdi azt veszi észre, hogy kedvence elvesztette egy fogát. Bizonyos esetekben ez normális jelenség macskáknál, előfordul azonban, amikor haladéktalanul állatorvoshoz kell miatta fordulni. A legfontosabb kérdés, hogy milyen idős az állat
  3. A macska anatómiája avagy testszerkezeti tulajdonságainak összessége nagyban emlékeztet ősére, az afrikai vadmacskára, teste azonban kisebb, farka rövidebb, szőrzetének színezete nagyobb változatosságot mutat.. A macskák sportos alkatúak, testük gyors, intenzív tevékenységre alkalmas, így ideális a ragadozó életmódhoz.Jó futók, rövidtávon képesek elérni az akár.
  4. t tejelő cica. Ennek az állatnak a teljes moláris száma 30. De ha meg akarja számolni a háziállat fogait, és valójában kevesebb lesz, akkor ez nem indokolja a pánikot. Például néhány szőrös kutya soha nem növekszik metszőfogakat, mások éppen ellenkezőleg, korán.
  5. t két évtizede tartanak. De a fajtiszta macskák kissé hosszabb.
  6. t két évtizede tartanak
Állati Fogtündér - Szabadagazdi

Hány Foga Van a Macskának? - Macska Egészsé

Tudtad, hogy húsevő kedvenceink is váltanak fogakat kölyökkorukban? Ezért nem kell aggódni, ha kiskutyánknak vagy kiscicánknak kiesik a tejfoga - ez természetes folyamat. Hány tejfoga illetve maradandó foga van a kutyának, s mennyi van a macskának? A kutyának 28 tejfoga és 42 maradandó foga van. A macskának pedig 26 tejfoga van és 30 maradandó fogat növeszt Mentett cicánál nehéz megállapítani az állat pontos életkorát. Hány éves a macskám? Amikor meg kell becsülnöm egy macska életkorát, általában a fogak vizsgálatával kezdem - mondja Dr. Erick Mears állatorvos. Különösen fiatal állatok esetében ugyanis a fogazat sokat elárulhat az állat koráról. Kiscicáknál a tejfogak általában három hetes korban kezdenek. 41. Hány foga van a macskának? 42. Mikorra válik ivaréretté a macska? 43. Hogyan ivarzik a macska? 44. Hány apja van egy alomnyi cicának? 45. Meddig tart a macska vemhessége? 46. Melyek a vemhesség jelei? 47. Mi a teendő vemhesség alatt? 48. Milyen a macska magzati fejlődése? 49. Hogyan zajlik a macska szülése? 50 A macskáknak olyan fogai vannak, amelyek gondozást igényelnek, mint a miénk, de a legtöbb ember nem úgy gondolja, hogy a macskájának fogait megmossa, mint ahogy magukat. Az ételek és játékok rágása bizonyos fogászati ellátást nyújt, de gyakran nem elég ahhoz, hogy megakadályozza a fogászati problémák kialakulását. A macska fogainak tisztításának ismerete segíthet. Hány foga van a Boxer kutyának? Share. 335 megtekintés. Share. 335 megtekintés. 1 válasz. Sorrend. Névtelen . máj. 3, 2020. A kutyáknak 42 foga van, amiből 12 metszőfog, 4 szemfog, 16 előzápfog és 10 zápfog. Az emberekhez hasonlóan, fiatal korban (4 hónapos korig) a kutyáknak is van tejfoguk, amelyek gyorsan elkopnak és a.

Hány foga van egy macskának? - hu

Hány foga van egy piros (kis) panda-nak? Mivel a kis pandát nem különbözteti meg a nagyméretei: súlya átlagosan mintegy 5 kg, és a test mérete nem nagyobb, mint 51-65 cm, ez a meghatározás nem képes lebontani a bambusz bot, hogy magukat, és hogy csökkentsék a - Can. Azonban a lusta kölykök kedvenc csemege a növény fiatal. Hány foga van egy felnőtt macskának . Az óriásfogú cápa (Carcharodon megalodon, Carcharocles megalodon, vagy Otodus megalodon) a porcos halak (Chondrichthyes) osztályának heringcápa-alakúak (Lamniformes) rendjébe, ezen belül a ma is élő heringcápafélék (Lamnidae) vagy a fosszilis Otodontidae családjába tartozó fosszilis faj.

Ez lesz az egyetlen dolog, amit addig eszel, amíg a fogai be nem kezdenek jönni, ami körülbelül négy hét múlva fog megtörténni. Csak akkor az anyja fokozatosan abbahagyja a szoptatást. Tehát fontos tudni hány évesen esznek egyedül a cicák, és milyen ételt adhatunk nekik, hogy készen álljanak, amikor eljön az ideje Milyen foga van az őznek? (A) gumós zápfog (B) redős zápfog (C) metszőfog (D) szemfog. Hány lába van összesen 2 szitakötőnek, 2 sáskának, 2 szöcskének és 2 tücsöknek? (A) 44 (B) 48 (C) 52 (D) 54 Melyik állatnak van visszahúzható karma? (A) macskának (B) kutyának (C) házi tyúknak (D) pulykának. 28. Melyik madár.

hány foga van a macskáknak? 10 tény a macskák fogainak

A fogak megváltoztatása kiscicákban

Hány foga van egy macskának? - Ritka Kérdése

Mennyi macskátok van? Nevük? 7 Válasz. 0 szavazat . gyakori-kerdesek (801e pont) által válaszolt. 2 cicànk van, az egyiket úgy hívjuk hogy barna pofi a màsik pedig sunyi ? 0 szavazat . gyakori-kerdesek (801e pont) által válaszolt. 1-átok névre hallgat.. Hány fog legyen egy egészséges macskának? Milyen szerkezete és elrendezése van a macskafogaknak? Hogyan kell tartani a tiszta fogakat cica és felnőtt macskában? Higiéniai ajánlások Minden macska nem egyenlő - legalábbis nem abban a tekintetben, hogy hány csigolyája van. Mínusz farok, ez egyértelmű. Valamennyi macskának hét nyaki csontja van, 13 hátsó csontja bordákkal, hét bordája nélkül és hárman összeolvadtak a medencénél. Ez 30 Hány macskának van élete? Ókori Egyiptom. Néhány helyen a macskák olyan magasan voltak kinyújtva, mint az ókori Egyiptomban. Talán ez volt a leg aranyosabb idő a macska története során. Az egyiptomiak számára a macskákat szent állatoknak tekintették, és mindent, ami velük kapcsolatban állt, megtiszteltetik. Ezen szőrös.

Tudtad, hogy a macska ? - Macskafajtá

Teljesen normális, ha a macskának almonként 5 cica van, és egy másiknak csak 3. Természetesen, hasonlóan az emberekhez, a macska szaporodási képessége az életkorral csökken. Ez azt jelenti, hogy minél nagyobb a bolyhos barátja, annál kevesebb kiscicát fog venni az alomhoz Itt van miért. Az emberek számára a jó szájegészség elengedhetetlen a hosszú, boldog élethez - és ugyanez igaz macskás barátainkra is. amely a fog elvesztésének kockázati tényezője, és szívbetegséghez is vezethet.' Az ínygyulladásban vagy más típusú fertőzésben szenvedő macskának, amely összefüggésbe hozható.

Mit jelez, ha kiesik a macska foga? - HáziPatik

Oszd meg, hogy az ismerőseid is játszhassanak! Szuper vagy, gratulálunk! Majdnem mindent tudsz a macskákról! Oszd meg, hogy az ismerőseid is játszhassanak! Wow! Ez aztán igen! Igazi macskaszakértő vagy! Oszd meg, hogy az ismerőseid is játszhassanak! Kattints ide, ha szeretnéd újra kitölteni a kvízt Mennyi foga van a krokodilnak? Edu (39e pont) által válaszolt a(z) Hüllők kategóriában. krokodil; állat; fog; 0 szavazat. 1 válasz. Öklendező macskának mit lehet adni? Ciro (34,4e pont) által válaszolt a(z) Macskák kategóriában. macska; öklendezés; szőr; 0 szavazat. 1 válasz. Van különbség a viselkedésükben? Edu (39e.

Ha a macska szőrlabdáktól szenved, akkor nehezen nyel vagy eszik, végül pedig szőrlabdát hány ki. Úgy tud ezen segíteni, ha a macska szőrzetének kikefélésével eltávolítja ezeket a felgyűlt szőröket, és olyan eledelt ad a macskának, amiben megfelelő arányban vannak rostok; ez segíthet szétoszlatni a felvett szőrt, hogy. 40. Fontos-e a macska bajusza? 41. Hány foga van a macskának? 42. Mikorra válik. Még a macska kora is az emberi normák szerint, azt a következtetést vonhatjuk le, hogy egy 20 éves életkorú állat hosszú életű, mint a 100 éves idős. Ha kiszámítjuk a macska korát, egyszerűbb módszer szerint (1: 7), akkor kiderül kifejlesztett. Hány karom van a macska hátulján és első mancsán? A két előfuratnál a macskáknak 5 ujja van, a hátsó pedig csak 4 ujjával, így végül a köröm teljes száma 18. Mindegyiknek megfelelő gondosságra van szüksége, ha azt szeretné, hogy az állat ne szenvedjen, és hogy a a bútorok és a tapéta rendben maradtak Tudod hány fogad van? Attól függően, hogy az összes felnőtt foga bejött-e, vagy valaha eltávolították vagy megrongálták-e a fogakat, minden felnőttnek nagyjából azonos a foga. A fogak fontos része a csontstruktúrának és az emésztésnek. Megmagyarázzuk, hány foga van a felnőtteknek és hogyan kell gondozni őket

Hány lába van összesen 2 gólyának, 3 békának, 4 macskának, 5 tyúknak, 7 légynek és 3 zsiráfnak? 41. Mikor a méhész megtöltötte az 5 poharát mézzel, úgy hogy minden pohárba 2 kg-ot tett, a mézes kanna alján még maradt 3 kg méz nehéz lehet megmondani, hány éves a macskája, ha születése óta nem volt vele. Hasznos tudni, hogy nagyjából hány éves a cica, így jobb életkornak megfelelő ellátást nyújthat., Az állatorvos tudja közelíteni a macska kora alapján vizsgálatok a vér és a szervek, de itt van egy kis útmutató a többiek! kezdjük a. A hányás nem normális a macskákban, és ha a macska emészthetetlen ételt hány, akkor súlyos betegség jele lehet. Maga a hányás nem specifikus tünet. Ez számos egészségügyi problémával összefüggésben lehet. Ezek közé tartozhatnak például hajgolyók, belső akadályok, hasnyálmirigy-gyulladás, túl gyors étkezés, székrekedés, emésztési zavarok, parazita. Hány kezed van neked? Nekem két kezem van. Hány füled van neked? Nekem két fülem van. Minő foga van a tehénnek ?' Mije van még a szájában? Minő ez? Hány patája van a te-hénnek? Mije nincs a tehénnek? Hol van a tej? Ki ül a tehén A macskának is van feje, nyaka, törzse, lába és farka. A macska feje gömbölyü

A macska anatómiája - Wikipédi

Oldalanként: 6 12 24 48 12. -25%. Trixie Dinamic mintás macskanyakörv pink. nyakörv macskának. Trixie Dinamic mintás macskanyakörv - Nejlon anyagú nyakörv macskáknak, apró dinamikus mintával. Könnyű állíthatóság, műanyagcsatos rögzítés, kis csengővel. Különböző színekben. Kiszerelés: 1 Darab Hány ujja van összesen egy hétköznapi macskának? 12. 14. 16. 18. 20. 22. 24. 26. 28. Segítségként annyit elárulunk, hogy egy macska első és hátsó lábán különböző számú ujj található és a macskának négy lába van. :) Egy embernek vagy egy macskának van több csontja?. Hány élete van a macskának? A mondás szerint. 1. 7. 8. 9. Ha meg akarod tudni, helyesen válaszoltál-e, írd ide a művelet eredményét (számmal): Válasz elküldése. Szerintem ennek a kérdésnek a besorolása hibás, jelentem! Felhasználási feltételek; Jogi nyilatkozat; Adatvédelmi tájékoztató. Mennyi alom kell a macskának egyéb esetekben? Ha a cicád még nem felnőtt, akkor nem árt, ha 3-3,5 centinyi almot teszel a tálcájába, mert a kicsik emésztése még sokkal gyorsabb. Amennyiben a cicád sokat eszik / iszik , hasmenése van vagy húgyúti megbetegedéssel küzd, akkor is jobb, ha több almot raksz a tálcájába Nem. - 1. Tanulság, ne bízz meg senkiben

♦ Hány lába van összesen 2 gólyának, 3 békának, 4 macskának, 5 tyúknak, 7 légynek és 3 zsiráfnak? ♦ 5 szénarakás meg 7 szénarakás összehordva hány szénrakás? Mennyi tej lesz most az edényben? Összeállította: Juhászné Gáspár Dorottya De hány foga van a krokodilnak? Átlagosan a fajoktól függően 64 és 80 között mozognak, de mindenki ugyanaz. A krokodil fogai nem alkalmasak rágásra, csak nagydarabokat képesek elszakítani az áldozatától és lenyelni őket. Ezért, ha a zsákmány túl nagy ahhoz, hogy lenyeli egészet, a krokodilok mélyen húzzák, és elkezdtek. Hány csontja van egy kifejlett embernek? » Egy felnőtt embernek hány darab csigolyája van? » Körülbelül hány km/óra egy felnőtt ember tüsszentésének a sebessége? » Egy embernek vagy egy macskának van több csontja? » Milyen csontja nincs egy lónak, ami az embernek van? » Hány centiméter a különbség a felnőtt férfiak.

Hány foga van egy macskának, hogyan lehet megtisztítani

Vajon egy macskának hány élete van? Azt nem tudom pontosan, de hogy ez a gyönyörű, 3 év körüli kandúr most jócskán elhasznált belőle, az biztos. Az Illatos út Állategészségügyi Szolgálat kért segítséget tőlünk egy életveszélyes állapotban lévő macskának Mennyiségi szempontból, ha édes foga van, és még akkor is szop, annak ellenére, hogy túllépte az ajánlott mennyiséget, nézzen meg a hasa. Ha hasad merev és duzzadt, hagyja abba a táplálkozást. Ez annak a jele, hogy a gyomrod megtelt, és még nem vette észre. Ne táplálja túl Macska nyakörv, macskahám, macska póráz. Összesen 64 db termék 6 oldalon. Etetőtál, Itatótál (66) Póráz, Nyakörv, Hám (65) Fekhely (29) Szállító, Ketrec (22) Alomtálca, Macska WC (80) Játék (136) Macskaajtó (38 Kezdőlap / A(z) hány foga van bőgőmajom fórumtémák: (page 12) A(z) hány foga van bőgőmajom fórumhoz témák: A kábítószer rabjai. 2021-05-20 Függőségek Néha az újbóli fertőzés után a kezelés újra megtörténik. Paraszt parazita A Magyar Érdemrend tisztikeresztje — Wikipédia Vegyen ki férgeket a belekből Phylum platyhelminthes munkalap válaszok Általános információk a nagy légi járatokról - Köszvény March Fereghajto tabletta veny nelkul Hogyan hagyják el a férgek a testből a kezelés után Az invázió ideges.

A kutyának 42 foga van. Ebből: 16 előzápfog 12 metszőfog 10 zápfog 4 szemfog A kölykök kutyáknak 28 tejfoga van Egyszer örökbe fogadunk, máskor örökbe adunk. 2020. november 25., szerda. Ötödik rész, amelyben arról írok: miként lett nyári lakunk valóságos állatkórház, egy szeretetteli macskamentő-, majd örökbeadó-központ. Bingó és Pipacs mellé érkezik két meglepetésvendég, akik mintha tudták volna, hova kell jönniük.

Szükség van emlékeztető oltásra a FIV-oltás esetében? A macskának rendszeresen kell majd emlékeztető oltást kapnia, az elsőt a második injekció után egy évvel, utána pedig évente egyszer. Az állatorvosa javasolni fog egy oltási ütemtervet, illetve emlékeztetni fogja, hogy mikor kell beadni a következő emlékeztető oltást Száj, fog: Ha a macskának szájüregi betegsége van kevesebbet gondozza magát, szőre ápolatlan és borzossá válik, amelyet jelként észrevehet a gazdája is. Az ételek fogra való rakódása fogínygyulladáshoz, ínysorvadáshoz, fogkövesedéshez vezethet, súlyos esetben pedig a fog elvesztésével is járhat Egy átlagos. normális aktivitási szinttel bíró macskának úgynevezett fenntartó energiára van szüksége. Az a cica, amelyik egész nap csak heverészik, ennél 10 %-kal kevesebb energiát igényel, míg egy egész nap elevenen játszadozó macsek plusz 20-40 %-ot Macska, cica nemének megállapítása - Tudásmánia. Állatok. Cicák, macskák. Macska, cica nemének megállapítása. Tudásmánia 1. Egy újszülött kiscica esetében nem egyszerű megállapítani a nemét, de ez a cikk ebben nyújt segítséget. Segítünk a macska, cica nemének megállapításában

Hány foga van a macskának, hogyan kell tisztítani őket

Történjen ott a tanítás, ahol a cicának épp kedve van lenni. A gazdi bevonhat másokat is a tanításba. Ha egy családi vagy lakótársak cicájáról van szó, ez különösen fontos, hiszen a macskának minden körülötte élő emberrel építenie kell kapcsolatát és kommunikációját Miben segíthet a macskatartó, ha kinti macskája van télen? Támogatni kell a macska raktározásra átalakult anyagcseréjét, azaz télen, ősszel kicsit többet adjon enni a macskának , akár másfél, kétszer annyi táplálékra is szükégük van ilyenkor, mint a nyári nagy melegben Például, amikor emlősökről van szó, senki sem várhat olyan sokáig, hogy szüljön, mint az elefánt. van értelme, ha belegondolsz., Az elefántok a legnagyobb szárazföldi emlősök, és a legnagyobb agyuk is van. Időbe telik, amíg egy elefánt baba, amely születéskor körülbelül 230 font súlyú, fejlődik. mennyi ideig

Ez attól függ, hogy hány hónapig hordozza a macskát a cica, a számukon? Igen, a minta itt követhető. Minél több macskának van csecsemője, annál kevesebb lesz a terhesség ideje. Ez a szabály különösen a fiatal állatokra vonatkozik. A fiatal anyák nagy száma károsítja az egészségét, a koraszülés kockázata nő Hány foga legyen egy felnőttnek Amikor azt kérdezik, hogy hány foga legyen egy felnőttnek, mindenki azonnal megválaszolja: normál, 32 fogak.De ha komolyan veszi a témát, és kiszámítja a felső és alsó állkapocs fogainak számát, meglephet, mert a vártnál kevesebb lesz Válasszon megfelelő alomdobozt: A nagyobb macskáknak nagyobb alomdobokra van szükségük, egyes mobilitási problémákkal küzdő macskáknak nem sikerül bejutniuk a magas oldalú alomdobozokba, és ha több macska van, több alomdobozt is szükség lehet. 1. Helyezze a szemét dobozt a megfelelő helyr

Állati Fogtündér - Szabadagazd

Feltétlenül állatorvoshoz kell fordulni, ő megvizsgálja, nem károsodtak-e a szervei, nem alakult-e ki valami betegsége. Ezután beállítja és végigkíséri a fogyókúra lassú, fokozatos folyamatát, ami hosszú hónapokat fog igénybe venni. Kórosan elhízott macskáknak speciális, fogyókúrás tápra van szükségük Mivel a petesejtekben gazdag biotikus anyag van, ezek segíthetnek abban, hogy a macska szeme tiszta, szőrvastag és karmos legyen. Tíz fontos aminosavat tartalmaznak, amelyekre a macskának szüksége van. Továbbá, mivel a tojás többnyire víz, tökéletesek a cicáidhoz, ha nem hidratálják magukat olyan gyakran, mint kellene

Hány éves a macskánk valójában? - HáziPatik

1. Mennyi folyadékra van szüksége egy macskának? Fajtától, életkortól, időjárástól, testmozgástól is függ, de általánosságban elmondható, hogy kilogrammonként minimum 50 ml vízre van szüksége egy cicának, tehát egy átlagos, 4 kg-os állat esetében ez 200 mililitert jelent Gyermekem házijából: hány foga van a delfinnek? Az itthon található mindenféle állatos könyveket végigbigarászva nem találtuk a megoldást. Arra gondoltam talán egy tudományos fórumon választ kaphatok. És ha már így, akkor a bé kérdés, a tengeri állatok fogdoktoráról kérdez, gondolom valamilyen kalauzhal féleség, de konkrétan mi lehet? Ezenkívül még rajzolni. Mennyi víz van a felnőtt macskának? by Franny Syufy; Share on Facebook Share on Twitter. A macskák minden nap friss ivóvizet igényelnek az optimális egészség érdekében. A víz elengedhetetlen ahhoz, hogy a vesék segítsék a toxinokat a vérből. A víz segít a többi szervszövet hidratált és egészséges állapotának.

100 kérdés 100 felelet - Amit a macskáról tudni kell

Hogyan lehet a macskának adni a legjobb esélyt arra, hogy hosszú és egészséges életet éljen. Bár semmit sem tehetünk, hogy megváltoztassuk a macska genetikai összetételét vagy származását, mégis számos mód van arra, hogy lépéseket tegyünk annak biztosítására, hogy a macskának a legjobb esélye legyen a boldog és egészséges időskorú életre A fennmaradó részt az állat ivás során veszi magához. A folyadékigény azonban nem mindig ugyanakkora. Ha az eledel több vizet tartalmaz, akkor a macska kevesebbet iszik és fordítva, száraz táplálék bevitele esetén többet iszik. Egy egészséges felnőtt macskának naponta kilónként 65 ml vízre van szüksége

Tisztelt Állattartó! Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolunk itt, a honlapon, jeligésen, illetve a megadott e-mailcímre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot. Az űrlapot kérjük csak akkor töltse ki, ha hozzájárul kérdése honlapunkon való megjelenítéséhez! Megértését köszönjük. Felhívjuk a. * A macska fel van mászva a fánál. * A macskának szüksége van arra, hogy felmásszon a fára. * A fára a mókus, és a macska mászik fel. * A macska nem volt a fára felmászva. * A macska felmászása a fára van. * A macskának mászás útján történő feljutása a fára. * A macska felmászása volt észlelhető a fához képest Fél, hogy leharapják az orrát. Fél, mint az ördög a szentelt viztől. Fél, mint az ördög a tömjén füsttől. Fél, mint az eb a bottól. Félénk, mint a nyúl. Félénk kutya többet ugat, mint mar. Félénk vitéznek szaladj a vára. Félénk katonának hátul van a szeme - néhol: sebe. Félénk katonának nem sir az anyja